Skład mleka matki – co jest w nim wyjątkowego?
Podstawowy skład mleka matki
Pokarm mamy zawiera m.in. wodę, białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne, enzymy oraz składniki przeciwinfekcyjne.
Białko
Mleko kobiety karmiącej zawiera 0,89–1,4 g białka w 100 ml i jest to wartość niezależna od diety mamy. Około 2/3 tej ilości stanowią białka serwatkowe, np. laktoferyna, które dobrze się trawią i nie zalegają w żołądku. Laktoferyna wiąże żelazo, ułatwiając jego przyswajanie, i hamuje namnażanie się bakterii, dzięki czemu zapobiega infekcjom. Około 1/3 białek mleka stanowi kazeina, która zwiększa wchłanianie cynku, miedzi i wapnia w przewodzie pokarmowym. Naturalny pokarm zawiera także wiele aminokwasów, np. taurynę i cystynę. Wspomagają one rozwój mózgu i tkanek oka. Tauryna ułatwia także trawienie i wchłanianie tłuszczów. Białka mleka kobiecego mogą się przyswajać nawet w 100%.
Tłuszcze
Zapewniają organizmowi dziecka około 50% dziennego zapotrzebowania energetycznego. W składzie mleka matki znajdują się m.in. wolne kwasy tłuszczowe, które działają przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, mające korzystny wpływ na ostrość widzenia, zdolności poznawcze dziecka, rozwój układu nerwowego i oddechowego. Tłuszcze w mleku kobiecym mogą przyswajać się nawet w 95%. Są natomiast najbardziej zmiennym składnikiem mleka kobiecego, zależnym od czasu jednego karmienia, pory dnia, odstępu między karmieniami czy też stopnia opróżnienia piersi.
Węglowodany
Laktoza w mleku kobiecym
Głównym cukrem występującym w pokarmie kobiecym jest laktoza. Jej stężenie w mleku matki jest stałe i wynosi 6,8g/100 ml. Cukier ten składa się z glukozy, która jest źródłem energii, oraz galaktozy, przyspieszającej dojrzewanie układu nerwowego. Ponadto laktoza w mleku kobiecym ułatwia wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza z pokarmu oraz wzrost kości. Jest niezbędna dla bakterii jelitowych, ułatwiających trawienie węglowodanów i hamujących rozwój drobnoustrojów.
Inne węglowodany
Inne węglowodany obecne w mleku – oligosacharydy i glikoproteidy – wiążą witaminę B12 i kwas foliowy, ułatwiając ich przyswajanie.
Witaminy i inne składniki mineralne
W składzie mleka kobiecego występują niewielkie, ale wystarczające ilości składników mineralnych, nie powodując przeciążenia nerek dziecka. Właściwa proporcja jonów wapnia do fosforu zapewnia dobre wchłanianie tych pierwiastków i odpowiednią mineralizację kości, a wysoka przyswajalność żelaza, zapobiega wystąpieniu niedokrwistości z niedoboru żelaza w pierwszym półroczu życia dziecka.
Wszystkie witaminy występują w pokarmie naturalnym w ilościach zazwyczaj pokrywających zapotrzebowanie dziecka, poza witaminą D, która w polskich warunkach klimatycznych wymaga suplementacji. Pierwiastki śladowe występują w większej ilości w mleku kobiecym niż w krowim, a do najważniejszych należą cynk i miedź. Miedź uczestniczy w tworzeniu elementów krwi oraz w procesie kostnienia, a cynk przyczynia się do prawidłowego przyrostu masy ciała.
Inne wartościowe składniki mleka kobiecego
Co jeszcze jest w mleku matki?
- Nukleotydy – zwiększają produkcję przeciwciał i aktywność komórek walczących z drobnoustrojami.
- Immunoglobulina sekrecyjna – działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
- Żywe komórki krwi (np. limfocyty B i T) – biorą udział w tworzeniu odporności organizmu.
- Hormony.
Skład mleka matki zależny od fazy karmienia
- Mleko przedporodowe może pojawić się już około 16. tygodnia ciąży. Jest bogate w białko, ale zawiera mniejsze ilości węglowodanów i tłuszczów.
- Mleko wcześniacze zawiera dużo białka, tłuszczów, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia, a mniej laktozy.
- Siara to pokarm występujący 4–6 dni po porodzie. Składa się z dużych ilości immunoglobulin i leukocytów.
- Mleko przejściowe zawiera mniejszą ilość białka i immunoglobulin, natomiast większą tłuszczów i laktozy.
- Mleko dojrzałe pojawia się około 2 tygodni po porodzie. Dostarcza więcej laktozy i tłuszczów, a mniej białka.
Co jest w mleku matki – czym się różni od krowiego?
Czym się różni mleko kobiece od krowiego? Poniżej przedstawione są najważniejsze składniki i ich różna zawartość w obydwu mlekach.
Składniki | Mleko kobiece (w 100 ml) | Mleko krowie (w 100 ml) |
---|---|---|
Energia w 100 ml | 71 kcal | 61 kcal |
Białko ogółem | 0,89-1,4g | 3,4 g |
Białka kazeinowe | 30% białka ogółem | 82% ogółem |
Białka serwatkowe | 70% białka ogółem | 18% białka ogółem |
Tłuszcze ogółem | 3,9-4,4g | 3,7g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 2,07g | 2,1g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1,63g | 1,11g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0,4g | 0,1g |
Węglowodany ogółem | 7,2 g | 4,8 g |
Laktoza | 6,8g | 4,6g |
Składniki mineralne ogółem | 0,2g | 0,7g |
Mleko kobiece jest unikalnym pokarmem, które zaspokaja wszystkie potrzeby dziecka, dostosowując się do jego potrzeb i stanu zdrowia, poprzez zmianę zawartości poszczególnych składników. Nie do przecenienia są również odległe korzyści z karmienia piersią, dlatego warto karmić piersią przez min. sześć miesięcy.
- Pawlus B., Kordek A., Łoniewska B., Podstawowe składniki mleka kobiecego – najnowsze wiadomości, Medycyna Rodzinna 5/2004, s. 213-216
- Karmienie piersią w teorii i praktyce, pod red. M. Nehring-Gugulskiej, M. Żukowskiej-Rubik, A. Pietkiewicz, wyd. 2, Kraków 2017
- Kowalska D., Gruczyńska E., Bryś J., Mleko matki – pierwsza żywność w życiu człowieka, Probl Hig Epidemiol 2015; 96(2): 387–398
- Centrum Nauki o Laktacji http://kobiety.med.pl/cnol/index.php
- Krawczyk M., Pokarm kobiecy [w:] Propedeutyka pediatrii. PZWL, Poznań 2002, 151-153
- Jankowski A. (red.), Pokarm kobiecy a mleko krowie [w:] Kompendium pediatrii praktycznej. Cornetis, Wrocław 2010, 567-570
ZIEL/794/03-2018
Składniki | Mleko kobiece | Mleko krowie |
---|---|---|
Białka (%) | 1 | 3,4 |
Kazeiny | 0,3 | 2,6 |
Serwatkowe | 0,7 | 0,8 |
Tłuszcz | 3,8 | 3,5 |
Laktoza | 7 | 5 |
Składniki stałe | 12,4 | 12,5 |
Popiół | 0,2 | 0,7 |
Kazeiny (% całości) | ||
As1-kazeina | - | 40 |
As2-kazeina | - | 8 |
B-kazeina | 85 | 38 |
K-kazeina | 15 | 12 |
Rozmiar miceli | 50 | 150 |
Białka serwatki (% całości) | ||
a-laktoalbumina | 26 | 17 |
b-laktoglobulina | - | 43 |
Laktoferyna | 26 | ślad |
Albumina osocza | 10 | 5 |
Lizozym | 10 | ślad |
Immunoglobulina | 16 (IgA) | 10 (IgG) |
Kwasy tłuszczowe (% całości) | ||
Nasycone | 48,2 | 65,6 |
Jednonienasycone | 39,8 | 30,3 |
Wielonienasycone | 10,8 | 4,5 |
Witaminy (mg/ml) | ||
A/B1/B2/B6/B12/C | 0,53/0,15/0,37/0,1/0,0003/47 | 0,37/0,42/1,72/0,48/0,00045/18 |
D/E/K/karoten/niacyna | 0,001/5,4/0,015/0,24/1,7 | 0,0008/1,1/0,03/0,21/0,9 |
Kw.foliowy/pantotenowy/biotyna/inozitol | 0,043/2,1/0,007/300 | 0,053/3,6/0,036/160 |
Składniki mineralne Na/K/Ca/Mg/P/Cl/I (mg/100g) | 15/58/34/3/15/42/7 | 43/156/120/11/94/87/30 |
Zn/Cu/Co (μg/mL) | 1-3/0,2-0,4/0,1 | 4/0,05-0,2/– |
Mn/F/Se/Al/Cr/Mo (ng/mL) | 3-6/4-15/15-20/4-14/0,2-0,4/1-2 | 21/19/10/27/5-15/22 |
Na podstawie: Kowalska D., Gruczyńska E., Bryś J., Mleko matki – pierwsza żywność w życiu człowieka, Probl Hig Epidemiol 2015; 96(2): 387–398
mgr Marta Piekut – dietetyk medyczny
Nasze produkty Lactosan
Lactosan Mama
Zawiera specjalnie dobraną kompozycję składników pochodzenia naturalnego.
Lactosan Fix
W pełni naturalna mieszanka ziołowa zawierająca owoc anyżu, który wspomaga laktację.