Skład mleka matki – co jest w nim wyjątkowego?

Pokarm kobiecy ma niezwykle cenny skład, który dostarcza wszystkich składników odżywczych i dostosowuje się do aktualnych potrzeb dziecka. Ponadto chroni przed rozwojem wielu chorób w późniejszym etapie życia. Jest pokarmem tanim, higienicznym i gotowym do bezpośredniego podania. Jaki jest zatem skład mleka kobiecego i dlaczego jest tak unikalny?

Podstawowy skład mleka matki

Pokarm mamy zawiera m.in. wodę, białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne, enzymy oraz składniki przeciwinfekcyjne.

Podstawowy skład mleka matki

Mleko kobiety karmiącej zawiera 0,89–1,4 g białka w 100 ml i jest to wartość niezależna od diety mamy. Około 2/3 tej ilości stanowią białka serwatkowe, np. laktoferyna, które dobrze się trawią i nie zalegają w żołądku. Laktoferyna wiąże żelazo, ułatwiając jego przyswajanie, i hamuje namnażanie się bakterii, dzięki czemu zapobiega infekcjom. Około 1/3 białek mleka stanowi kazeina, która zwiększa wchłanianie cynku, miedzi i wapnia w przewodzie pokarmowym. Naturalny pokarm zawiera także wiele aminokwasów, np. taurynę i cystynę. Wspomagają one rozwój mózgu i tkanek oka. Tauryna ułatwia także trawienie i wchłanianie tłuszczów. Białka mleka kobiecego mogą się przyswajać nawet w 100%.

Zapewniają organizmowi dziecka około 50% dziennego zapotrzebowania energetycznego. W składzie mleka matki znajdują się m.in. wolne kwasy tłuszczowe, które działają przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, mające korzystny wpływ na ostrość widzenia, zdolności poznawcze dziecka, rozwój układu nerwowego i oddechowego. Tłuszcze w mleku kobiecym mogą przyswajać się nawet w 95%. Są natomiast najbardziej zmiennym składnikiem mleka kobiecego, zależnym od czasu jednego karmienia, pory dnia, odstępu między karmieniami czy też stopnia opróżnienia piersi.

Tłuszcze

Głównym cukrem występującym w pokarmie kobiecym jest laktoza. Jej stężenie w mleku matki jest stałe i wynosi 6,8g/100 ml. Cukier ten składa się z glukozy, która jest źródłem energii, oraz galaktozy, przyspieszającej dojrzewanie układu nerwowego. Ponadto laktoza w mleku kobiecym ułatwia wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza z pokarmu oraz wzrost kości. Jest niezbędna dla bakterii jelitowych, ułatwiających trawienie węglowodanów i hamujących rozwój drobnoustrojów.

Inne węglowodany

Inne węglowodany obecne w mleku – oligosacharydy i glikoproteidy – wiążą witaminę B12 i kwas foliowy, ułatwiając ich przyswajanie.

Inne węglowodany

W składzie mleka kobiecego występują niewielkie, ale wystarczające ilości składników mineralnych, nie powodując przeciążenia nerek dziecka. Właściwa proporcja jonów wapnia do fosforu zapewnia dobre wchłanianie tych pierwiastków i odpowiednią mineralizację kości, a wysoka przyswajalność żelaza, zapobiega wystąpieniu niedokrwistości z niedoboru żelaza w pierwszym półroczu życia dziecka.

Wszystkie witaminy występują w pokarmie naturalnym w ilościach zazwyczaj pokrywających zapotrzebowanie dziecka, poza witaminą D, która w polskich warunkach klimatycznych wymaga suplementacji. Pierwiastki śladowe występują w większej ilości w mleku kobiecym niż w krowim, a do najważniejszych należą cynk i miedź. Miedź uczestniczy w tworzeniu elementów krwi oraz w procesie kostnienia, a cynk przyczynia się do prawidłowego przyrostu masy ciała.

Inne wartościowe składniki mleka kobiecego

Co jeszcze jest w mleku matki?

  • Nukleotydy – zwiększają produkcję przeciwciał i aktywność komórek walczących z drobnoustrojami.
  • Immunoglobulina sekrecyjna – działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
  • Żywe komórki krwi (np. limfocyty B i T) – biorą udział w tworzeniu odporności organizmu.
  • Hormony.

Skład mleka matki zależny od fazy karmienia

  • Mleko przedporodowe może pojawić się już około 16. tygodnia ciąży. Jest bogate w białko, ale zawiera mniejsze ilości węglowodanów i tłuszczów.
  • Mleko wcześniacze zawiera dużo białka, tłuszczów, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia, a mniej laktozy.
Skład mleka matki zależny od fazy karmienia
  • Siara to pokarm występujący 4–6 dni po porodzie. Składa się z dużych ilości immunoglobulin i leukocytów.
  • Mleko przejściowe zawiera mniejszą ilość białka i immunoglobulin, natomiast większą tłuszczów i laktozy.
  • Mleko dojrzałe pojawia się około 2 tygodni po porodzie. Dostarcza więcej laktozy i tłuszczów, a mniej białka.

Co jest w mleku matki – czym się różni od krowiego?

Czym się różni mleko kobiece od krowiego? Poniżej przedstawione są najważniejsze składniki i ich różna zawartość w obydwu mlekach.

Składniki Mleko kobiece (w 100 ml) Mleko krowie (w 100 ml)
Energia w 100 ml 71 kcal 61 kcal
Białko ogółem 0,89-1,4g 3,4 g
Białka kazeinowe 30% białka ogółem 82% ogółem
Białka serwatkowe 70% białka ogółem 18% białka ogółem
Tłuszcze ogółem 3,9-4,4g 3,7g
Nasycone kwasy tłuszczowe 2,07g 2,1g
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 1,63g 1,11g
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 0,4g 0,1g
Węglowodany ogółem 7,2 g 4,8 g
Laktoza 6,8g 4,6g
Składniki mineralne ogółem 0,2g 0,7g

Mleko kobiece jest unikalnym pokarmem, które zaspokaja wszystkie potrzeby dziecka, dostosowując się do jego potrzeb i stanu zdrowia, poprzez zmianę zawartości poszczególnych składników. Nie do przecenienia są również odległe korzyści z karmienia piersią, dlatego warto karmić piersią przez min. sześć miesięcy.


Bibliografia
  1. Pawlus B., Kordek A., Łoniewska B., Podstawowe składniki mleka kobiecego – najnowsze wiadomości, Medycyna Rodzinna 5/2004, s. 213-216
  2. Karmienie piersią w teorii i praktyce, pod red. M. Nehring-Gugulskiej, M. Żukowskiej-Rubik, A. Pietkiewicz, wyd. 2, Kraków 2017
  3. Kowalska D., Gruczyńska E., Bryś J., Mleko matki – pierwsza żywność w życiu człowieka, Probl Hig Epidemiol 2015; 96(2): 387–398
  4. Centrum Nauki o Laktacji http://kobiety.med.pl/cnol/index.php
  5. Krawczyk M., Pokarm kobiecy [w:] Propedeutyka pediatrii. PZWL, Poznań 2002, 151-153
  6. Jankowski A. (red.), Pokarm kobiecy a mleko krowie [w:] Kompendium pediatrii praktycznej. Cornetis, Wrocław 2010, 567-570

ZIEL/794/03-2018

Składniki Mleko kobiece Mleko krowie
Białka (%) 1 3,4
Kazeiny 0,3 2,6
Serwatkowe 0,7 0,8
Tłuszcz 3,8 3,5
Laktoza 7 5
Składniki stałe 12,4 12,5
Popiół 0,2 0,7
Kazeiny (% całości)    
As1-kazeina - 40
As2-kazeina - 8
B-kazeina 85 38
K-kazeina 15 12
Rozmiar miceli 50 150
Białka serwatki (% całości)    
a-laktoalbumina 26 17
b-laktoglobulina - 43
Laktoferyna 26 ślad
Albumina osocza 10 5
Lizozym 10 ślad
Immunoglobulina 16 (IgA) 10 (IgG)
Kwasy tłuszczowe (% całości)    
Nasycone 48,2 65,6
Jednonienasycone 39,8 30,3
Wielonienasycone 10,8 4,5
Witaminy (mg/ml)    
A/B1/B2/B6/B12/C 0,53/0,15/0,37/0,1/0,0003/47 0,37/0,42/1,72/0,48/0,00045/18
D/E/K/karoten/niacyna 0,001/5,4/0,015/0,24/1,7 0,0008/1,1/0,03/0,21/0,9
Kw.foliowy/pantotenowy/biotyna/inozitol 0,043/2,1/0,007/300 0,053/3,6/0,036/160
Składniki mineralne Na/K/Ca/Mg/P/Cl/I (mg/100g) 15/58/34/3/15/42/7 43/156/120/11/94/87/30
Zn/Cu/Co (μg/mL) 1-3/0,2-0,4/0,1 4/0,05-0,2/–
Mn/F/Se/Al/Cr/Mo (ng/mL) 3-6/4-15/15-20/4-14/0,2-0,4/1-2 21/19/10/27/5-15/22

Na podstawie: Kowalska D., Gruczyńska E., Bryś J., Mleko matki – pierwsza żywność w życiu człowieka, Probl Hig Epidemiol 2015; 96(2): 387–398

mgr Marta Piekut – dietetyk medyczny

Nasze produkty Lactosan

Lactosan Mama

Lactosan Mama

Zawiera specjalnie dobraną kompozycję składników pochodzenia naturalnego.

SUPLEMENT DIETY
Lactosan Fix

Lactosan Fix

W pełni naturalna mieszanka ziołowa zawierająca owoc anyżu, który wspomaga laktację.

ŚRODEK SPOŻYWCZY
OK